Zdravlje i ljekovito bilje

Kamilica

Posted in Zdravlje i ljekovito bilje

kamilicaPoznata također kao: titrica, ljekovita kamilica, kamomila, maternjak, bijela rada, žabnjak, gorčak, materičnjak, matičnjak, kokotnjak, kokornjak, jarmen, raman, hermanek, bijeli žabljak, gamilica, zimski komoračić.

Raste na oranicama, glinastom tlu, šumskim livadama, padinama, žitnim i kukuruznim poljima, djetelištu, krumpirištima i repištima. Zbog pretežite upotrebe umjetnog gnojiva i uništavanja korova kemijskim sredstvima, naša dragocjena kamilica postaje sve rjeđa. Osobito je česta nakon zima bogatih snijegom i vlažnih proljeca. Cvjetište je, za razliku od divlje kamilice šuplje, miris aromatican i ugodan. Potpuniji opis te posvuda poznate biljke gotovo da nije potreban. Cvjetne glavice beremo od svibnja do kolovoza, najbolje oko podneva po suncu.

Sigurno nije pretjerano ako kamilicu nazovem "lijekom za sve", što osobito vrijedi za malu djecu. U svim slučajevima možemo djetetu dati čaj od kamilice, prije svega kod grčeva i bolova u trbuhu.

Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, katara i drugih bolesti želuca, kod smetnji ili izostanka menstruacije i drugih tegoba u trbuhu, kod nesanice, upale pasjemenika (epididimisa), temperature, bolnih rana i zubobolje.

Kamilica pospješuje znojenje, ublažava boli, smiruje grčeve, osim toga dezinficira i protuupalno djeluje kod svih vrsta upala, posebno onih sluznice. Izvana ju koristimo za obloge i ispiranje upaljenih očiju, upale očne spojnice, kod kožnih osipa koji izazivaju svrab i suzenje, za grgljanje kod zubobolje i za ispiranje rana. Svaki put kad se razljutite skuhajte šalicu čaja od kamilice; smirenje ce nastupiti odmah, prije no što dode do oštećenja srca.

Umirujuce djeluju kupke i umivanje s kamilicom koje imaju najblagotvorniji utjecaj na živčani sustav.

U njezi svoje ljepote ne smijete zaboraviti na kamilicu. Jednom tjedno umijte lice s kamiličinim oparkom i vidjet ćete kako će vaša koža procvjetati i dobiti svježu boju. Kamiličin oparak trebali bi koristiti i za njegu kose, posebno ako ste plavokosi. Uz takvu njegu bit će vaša kosa mirisna i lijepog sjaja.

Kamilica pospješuje probavu, a da ne izazove proljev zbog čega je podesna za liječenje hemoroida, koje vanjskom primjenom možemo liječiti s kamiličinom mašću. Tu mast možemo koristiti i za lijecenje rana.

Hunjavica i začepljenost nosa brzo se liječe inhaliranjem kamiličinih para. Nakon inhaliranja moramo ostati u toplom.

Ulje od kamilice koristilo se još u antici za masažu u slučajevima neuralgije i trganja u udovima. Stari su Egipćani kamilicu cijenili kao cvijet boga Sunca zbog njezina djelovanja na skidanje temperature. Ime Matricaria potjece od latinskog "mater" što znaci majka, kamilica se, dakle, koristila kod bolesti majki i žena. U starim bilinarima čitamo da ulje kamilice otklanja umor udova, a kamilica skuhana u vodi i stavljena na bolesni mjehur, ublažava bolove.

Share this post / Podijelite ovaj članak

Submit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Twitter